kersepit

kersepit

Microplane raspen

KeukengereiPosted by astrid Fri, January 25, 2008 11:16:04

Ik had al eens gelezen over de magische kwaliteiten van de Microplane rasp, dit is een rasp die gebaseerd is op een houtvijl. Op de Amerikaanse website van dit merk vond ik een set raspen in de aanbieding (18 dollar) die ik naar mijn zusje in Amerika heb laten sturen. Na kerst kwamen ze na een lange reis in Amsterdam aan. Dit zijn werkelijk vlijmscherpe superraspen. Alles, van kaneelstokjes tot harde parmezaan, dwarrelt zonder veel inspanning, in kleine of grote vlokjes naar beneden. Ik ben nog wel een beetje bang voor mijn vingers en handen. Die worden goed rood als het mis gaat.

Dit maakt koken nog leuker (net als een vlijmscherp mes)!

  • Comments(0)//kersepit.astridkerssens.nl/#post2

Restaurant Bloemgracht

RestaurantsPosted by astrid Fri, January 11, 2008 12:01:03

Eindelijk was het zover. Ik had Mirjam al een tijdje lekker gemaakt met goede verhalen over het nieuwe restaurant aan onze gracht: Bloemgracht. Op vrijdag 4 januari konden we er terecht. Reserveren is absoluut noodzakelijk. Voor een plek op vrijdag en zaterdag moet je minimaal twee weken rekenen. "Het beste gaat het via email" zegt de eigenaar Richard Reijnders. "Die lees ik elke dag"

Omdat ik in de buurt woon fiets ik regelmatig langs. Er staan soms uitstekende leveranciers voor de deur zoals Vanilla Venture, bekend van goede delicatessen. Dat wekt vertrouwen wat mij betreft want goede ingredienten zijn de basis voor het beste eten.

Van binnen ziet het er sfeervol uit met warm licht, balkenplafonds en objecten aan de muur. Ik houd van mooie bloemen en daar hebben ze een goed gevoel voor. Het enige wat vanavond doet herinneren aan het vorige restaurant dat hier zat is het (dames) toilet. De witte met zalmroze geaderde tegeltjes vertellen een wat triest verhaal, van lang lang geleden.

Het zijn jonge mensen die er werken en bij een vorig bezoek aan Bloemgracht bleken twee van de bedienende meisjes nichtjes te zijn. Een passie voor goed eten hebben ze zeker. De jongen die ons welkom heet graaft in zijn geheugen om alle gerechten en drankjes in de juiste volgorde te noemen. We vinden hem wel schattig met dat lichte onhandige.

Het huisaperatief is de kir petillant peche, mousserende witte wijn met een licht perzikje (likeur). Een heerlijk en subtiel begin. Ondertussen stromen de gasten binnen. Ik zie twee zussen met hun jonge dochters en stelletjes die hun weekend inwijden. Later op de avond loopt een herenclub binnen die waarschijnlijk elke maand een ander restaurant in de stad uitprobeert.

We kiezen voor 3 gangen (Euro 35, 4 gangen doen 42, 50). Vooraf is er goed en stoer brood met olijfolie en boter. De amuse luidt het eten krachtig in, mischien wel iets te krachtig voor een hapje wat moet flirten met de zintuigen en ons daarnaast moet voorbereiden op wat de chef in petto heeft. De huisgemaakte piccalily is knapperig, kleurig en goed van smaak maar van geflirt is er niet echt sprake.

We beginnen met een witte boontjes salade met paling en gebakken makreel. Helaas is de makreel vervangen door snoekbaars. Door een foute levering, zo wordt ons verteld. De salade is perfect in balans en vol van smaak. De witvis steekt er -ondanks dat hij goed is gebakken- een beetje bleekjes bij af. Makreel zou hier inderdaad beter bij gepast hebben. Mirjam is inmiddels met een franse rose gestart die ik later ook probeer bij het hoofdgerecht. Ik nip nog aan mijn perzikdrank. Heerlijk is het hier.

Bij het hoofdgerecht scheiden onze wegen. Ik neem kabeljouwrug onder een korst van truffelduchesse met linzenvinegraitte en Mirjam het vegetarische gerecht van aubergine rolletjes. De vis is goed hoewel de linzen niet aangemaakt zijn en dus de frisse smaak missen die er juist zo goed bij past. Linzensalade heeft zuur nodig om de sprankelen en vis natuurlijk ook. Mijn gerecht mist dus iets belangrijks en sleept zich daarom wat mankjes voort. De vegetarisch aubergine is lekker. We zijn het er samen over eens dat het voorgerecht beter was.

De nagerechten maken veel goed. Voor mij een abrikozen met creme fraiche basis die uit kleurige en knapperige lagen is opgebouwd. Oogstrelend en heerlijk fris zoet. De 12 jaar oude parmezaan met peer, notenbrood en truffelhoning van Mirjam is uitstekend. De vorige keren dat ik hier at waren de nagerechten lekker maar niet echt opwindend: choco- en citroentaartjes met zelfgemaakt ijs. Nu wordt het spannend.

We hebben hier erg goed gegeten ondanks een paar foutjes in enkele gerechten. De formule is goed doordacht: niet te veel gerechten op de kaart die daarom tot (bijna) perfectie bereid kunnen worden. Naast 3 keuzen per gang kun je ook kiezen voor een verassingsmenu van 3 of 4 gangen. De wijnlijst is klein maar fijn. Voor een avondje Bloemgracht met 2 a 3 glazen wijn moet je rekenen op rond de 60 euro.

Dit adres blijft dus een absolute aanrader.

Restaurant Bloemgracht

Bloemgracht 47

020-6202088

info@restaurantbloemgracht.nl

  • Comments(0)//kersepit.astridkerssens.nl/#post1